Publikacije

Za vas smo pripravili publikacije, ki vam bodo v pomoč pri prvih začetkih starševstva

Zlatenica

Spoštovani starši, pred Vami je knjižica o zlatenici pri novorojenčkih. Upamo, da Vam bo v pomoč pri razumevanju in opazovanju enega od najpogostejših kliničnih stanj, ki se pojavi v prvih dneh življenja. Publikacija je namenjena vsem, ki bi želeli izvedeti več o mehanizmu nastanka zlatenice, o priporočilih in praktičnih nasvetih za nego novorojenčka z zlatenico in o  prepoznavanju opozorilnih znakov, ki nakazujejo na morebitno resnejše bolezensko stanje.

Zlatenica Knjižica za starše

Zlatenica Kljižica za Starše naslovnica

Vnos sladkorja pri dojenčkih, otrocih in mladostnikih

Priročnik je pripravil Odbor za prehrano Evropskega združenja za pediatrično
gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN). Vsebuje koristne nasvete glede
vnosa sladkorja pri dojenčkih, otrocih in mladostnikih.

PDF >>

ESPGHAN logo

Uravnavanje telesne temperature pri novorojenčku

Novorojenčkova telesna temperatura je življenjski znak, ki nam odseva njegovo zdravstveno stanje. Po rojstvu lahko njegova telesna temperatura zelo pade, saj je izgubljanje toplote pri novorojenčkih zaradi več razlogov večje kot pri starejših otrocih in odraslih.

PDF >>

Uravnavanje telesne temperature pri novorojenčku - Naslovnica

Hranjenje po želodčni cevki

Nekateri novorojenčki niso zmožni posesati celotnega obroka ali sprejeti dovolj hrane, ki je potrebna za primerno rast in razvoj. Take novorojenčke hranimo po želodčni cevki, ki jo uvedemo skozi nos ali usta v želodec.

PDF >>

Hranjenje po želodčni cevki - Naslovnica

Dihanje novorojenčka

Opisali smo priporočila za pravilno ležanje in spanje novorojenčkov in dojenčkov ter prepoznavanje znakov, ki kažejo, da je novorojenčkovo dihanje nezadostno oz. da ima novorojenček dihalno stisko.

PDF >>

PRVI_KORAKI_Dihanje novorojencka_www_naslovka

Novorojenčkova koža

Koža je človekov največji organ, ki pokriva celotno površino telesa. Nastane iz zarodkovega zunanjega kličnega lista tako kot živčna cev, iz katere se kasneje razvije živčevje. Predstavlja okno, skozi ….

 

PDF >>

PRVI_KORAKI_Koza novorojencka_naslovka

Pomagati otroku zmanjšati strah in bolečino med zdravstvenim posegom

V življenju se sicer bolečini ni vedno mogoče izogniti, marsikdaj pa jo lahko ublažimo. V skrbi za zdrav razvoj vašega otroka smo za vas pripravili vodnik, da vam bo v pomoč, če bodo pri vašem otroku potrebni zdravstveni postopki, ki utegnejo biti zanj neprijetni, nekoliko boleči, ali pa ga le plašijo.

PDF >>

Vedenje pri novorojenčku

Novorojenčkovo vedenje je svojevrstna govorica ….

PDF >>

vedenjenovor

Socialne pravice staršev novorojenih otrok v Sloveniji

Z rojstvom otroka starši pridobijo določene pravice. Pomembno je, da jih poznajo, saj jih le tako lahko tudi uveljavljajo. Socialne pravice sodijo med temeljne človekove pravice in svoboščine. Ustava Republike Slovenije določa, da država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to potrebne razmere…

PDF >>

Oko in vid pri novorojenčku

Novorojenček že takoj po rojstvu začne spoznavati svet okoli sebe z različnimi čutili. Za spoznavanje okolice je poleg sluha, voha, okusa in dotika vid zelo pomemben čut. Razvoj vida se pravzaprav začne že pred rojstvom. Prav zaradi tega je zelo pomembno, da mati že med nosečnostjo skrbi za zdrav način življenja (ustrezna prehrana, počitek, izogibanje kajenju, alkoholu in drogam), saj tudi način življenja nosečnice vpliva na razvoj plodu, vključno z očmi in vidnega centra v možganih. Oči in vidni sistem ob rojstvu še niso v celoti razviti. Takrat je od vseh čutov vid najmanj razvit. Njegov razvoj se nato nadaljuje po rojstvu. Na razvoj vida vpliva veliko zunanjih dejavnikov, tako vidna stimulacija kot tudi prehrana novorojenčka. Zato je prav obdobje hitre rasti zelo kritično. Normalen razvoj vida je zelo pomemben, saj vpliva tudi na druge vidike razvoja otroka: na motorični, kognitivni, socialni razvoj, na razvoj govora in jezika.

PDF >>

oko

Nega novorojenčkovega popka

Novorojenčkov popek se mora po otrokovem rojstvu čim hitreje in brez zapletov zaceliti. Osnovno vodilo pri negi popka je, da ga vzdržujemo čim bolj suhega in čistega. V tej knjižici boste našli navodila, kako to dosežemo. Poleg tega je predstavljen normalen potek celjenja popka, nekateri pogostejši zapleti oziroma bolezni novorojenčkovega popka ter navodila, kako ukrepamo ob težavah.

PDF >>

PRVI-KORAKI_popek

Starši in prva pomoč pri nujnih stanjih dojenčkov in malčkov

Katera so nujna stanja v zgodnji življenjski dobi? Kako lahko starši ukrepamo?

PDF >>

Klinična neonatologija: 1953 – 2013

Pričujočo knjižico smo ob šestdeseti obletnici Kliničnega oddelka za neonatologijo Pediatrične klinike v Ljubljani zasnovali v počastitev desetletij truda, neprespanih noči, trdega dela in uspehov vseh, ki so bili kadarkoli zaposleni na tem oddelku. V zborniku so poleg zgodovinskega pregleda in orisa sedanjosti tudi strokovni prispevki o novostih pri obravnavi novorojenčkov z zlatenico, o zdravljenju dihalne stiske z neinvazivno ventilacijo, o pomenu skrajnosti plodove rasti za obravnavo po rojstvu ter o razvojni obravnavi pri novorojenčkih z motnjo v delovanju osrednjega živčevja.

PDF >>

Klinicna-neonatologija

Neonatalne okužbe in imunski odziv pri novorojenčkih

Na osnovi prispevkov, ki so bili predstavljeni na mednarodnem simpoziju o neonatalnih okužbah v marcu 2013, je pod uredništvom izr.prof.dr.Darje Paro Panjan, dr.med. nastala znanstvena monografija, ki na 155 straneh obravnava neonatalne okužbe in imunski odziv pri novorojenčkih. Monografija uvodoma prinaša obravnavo celičnih in molekularnih osnov imunskega odziva novorojenčka in laboratorijske preiskave pri diagnostiki neonatalne sepse. Sledijo poglavja o izbiri antibiotikov in novostih pri zdravljenju sepse, o septičnem šoku pri donošenem in nedonošenem novorojenčku, o glivnih okužbah, imunoprofilaksi respiratornega sincicijskega virusa, kongenitalni toksoplazmozi, o prirojeni okužbi z virusom citomegalije, virusom herpes simpleksa ter o osteomielitisu pri novorojenčku.

 

PDF >>

Mednarodni-simpozij

Navodila za izbrizgavanje in postopke z izbrizganim materinim mlekom

V času, ko sta mati in otrok ločena je pomembno, da je otrok hranjen z materinim mlekom. Materino mleko je laže prebavljivo, ščiti pred okužbami, alergijami in nekaterimi kroničnimi boleznimi ter vsebuje snovi, ki spodbujajo zorenje prebavnega, živčnega in drugih organskih sistemov. Pričujoča knjižica vsebuje navodila, s pomočjo katerih bodo matere na pravilen način izbrizgavale mleko in ga oskrbele tako, da bo mleko ohranilo čimveč svojih lastnosti.

PDF >>

izbrizgovanje_thumb

Odtegnitveni sindrom novorojenčka

Otroci, ki so v času nosečnosti izpostavljeni psihotropnim substancam, imajo pogosto težave, ki zahtevajo posebno podporno oskrbo. So vznemirjeni, veliko jokajo, imajo motnje spanja, težave pri hranjenju in druge znake, na katere opozarja avtorica knjižice. V knjižici je podrobno razloženo, kakšen je pravilen pristop k novorojenčku z znaki odtegnitvenega sindroma in kako naj starši z njim ravnajo.

PDF >>

odtegnitveni_thumb

Oskrba urinskega katetra

Kadar otrok zaradi bolezni sečil potrebuje vstavitev cevke v sečni mehur, morajo starši znati ravnati z njim, pravilno opazovati otroka in ob morebitnih težavah ustrezno ukrepati. Vse to je razloženo v knjižici o pravilni oskrbi urinskega katetra.

PDF >>

urinski-kateder_thumb

Oskrba nefrostome

Kadar zaradi bolezni sečil urin zastaja v ledvičnem mehu, se zdravniki včasih odločijo za vstavitev nefrostomskega katetra v ledvični meh. Knjižica o oskrbi nefrostome vsebuje navodila, ki staršem otroka, ki ima vstavljen nefrostomski kateter, olajšajo vsakodnevno skrb in predstavlja dopolnilo k navodilom, ki jih staši dobijo med hospitalizacijo otroka.

PDF >>

nefrostoma_thumb

Spanje in stanja čuječnosti pri novorojenčku

Preden se rodijo, otroci v maternici prespijo večino časa. Bolj ko se bliža čas rojstva, bolj postajajo vzorci spanja in budnosti redni. Obdobja mirnega spanja brez kakršnega koli giba telesa se menjavajo z aktivnejšimi obdobji spanja. Po rojstvu se spanju pridružijo obdobja jokavosti, intenzivnega joka in tudi mirne budnosti, ko otrok vzpostavlja prve stike z okolico. In prav ti trenutki so za starše najdragocenejši; po prvih »pogovorih« z očmi pridejo po nekaj tednih trenutki prvih nasmehov, ki pustijo sledi za vse življenje … Knjižica daje vpogled v spanje in stanja čuječnosti pri novorojenčku.

PDF >>

spanje_thumb

Dotik in masaža novorojenčka

Dotik je najosnovnejše, najbolj neposredno in prvo sredstvo za sporazumevanje in povezavo med otrokom in materjo ter s svetom okoli njega. Posreduje občutek varnosti in igra ključno vlogo v zgodnjem telesnem, spoznavnem, čustvenem in socialnem razvoju otroka. Velik del interakcije med starši in novorojenčkom predstavlja prav dotik: z dotikom lahko otroka pomirimo ali spodbudimo in usmerimo njegovo pozornost, ga uspavamo ali prebudimo. Poleg dotika kože s kožo, ki ga otrok izkusi ob dojenju in pestovanju, je lahko otrok dotika deležen tudi v obliki masaže. S priročnikom, ki je pred vami, vas želimo seznaniti o pomenu, ki ga ima dotik za vašega novorojenčka.

PDF >>

masaza_thumb